Tuesday, 18 November 2014

TUGASAN 2 (Ulam-Ulaman)


Nama : Petai
Khasiat : Dapat merawat masalah hati (liver), busung, bengkak buah pinggang, kencing manis (diabetes). Juga dapat membunuh cacing dalam perut serta usus, lalu keluar bersama najis.
 Cara Penggunaan : Dimakan mentah



Nama : Bunga Kantan
Nama Saintifik : Phaeomeria Speciosa Koord
Khasiat : Boleh mengubati bengkak, dan kurang selera makan. 
Cara Penggunaan : Dicampurkan dalam makanan

 


Nama : Pucuk Paku
Nama Saintifik : Stenochlaena Palustris
Khasiat : Pengambilannya sebagai makanan di jamin selamat dan mengandungi pelbagai khasiat dengan setiap 100 gram pucuk muda mengandungi 4.8 mg zat besi, selain mengandungi vitamin A (beta karotene) dan yang penting bagi menguatkan penglihatan dan mencegah rabun malam. Selain itu, tumbuhan liar ini kaya dengan mineral terutama fosforus dan kalium. Perubatan secara tradisional percaya pucuk ini mampu mengubati masalah kesihatan seperti penyakit ciri birit dan daunnya yang direbus baik dimakan sebagai ulam.
Cara Penggunaan : Dimasak dalam makanan



Nama : Pucuk Betik
Khasiat : Mengatasi sakit migraine, merendahkan tahap kolestrol dalam darah, menurunkan tekanan darah tinggi, dan melangsingkan badan.
Cara Penggunaan : Memakan pucuk betik atau daunnya yang masih muda yang telah direbus. Air rebusan pucuk betik dan daun muda tadi juga boleh diminum sebanyak 1 atau 2 gelas sehari.

 
 

Nama : Pucuk Gajus
Nama Saintifik : Anacardium occidentale 
Khasiat : Melambatkan proses penuaan

 

No comments: