Tuesday, 18 November 2014
TUGASAN 2 (Ulam-Ulaman)
Nama : Cekur
Nama Saintifik : Kaempferia Galangal
Khasiat :Tonik lepas bersalin, bagi mengecutkan rahim, Menyembuhkan kembung perut,Melegakan perut memulas ,Mengurangkan bengkak, Melancarkan Haid, Melegakan batuk,Sakit urat saraf, Senak perut, Buang angin,Sakit sendi dan Muntah.
Nama : Daun Kelor
Nama Saintifik : Moringa oleifera
Cara Penggunaan : Dimasak dan digunakan seperti bayam. Selain digunakan segar sebagai pengganti bayam, daun biasanya dikeringkan dan ditumbuk menjadi bubuk digunakan dalam sup.
.
Nama : Daun Keman
Nama Saintifik : Neptunia Postrata
Khasiat : Mengubati resdung, sakit telinga dan demam panas
Cara Penggunaan : Digunakan dalam masakan
Nama : Buluh Rebung
Khasiat : Rebung madu mempunyai banyak serat dan karbohidrat komplek yang boleh membantu mengurangkan kolestrol dalam darah, dan secara tidak langsung mengurangkan risiko sakit jantung.
Cara Penggunaan : Digunakan dalam masakan
Nama : Jering
Khasiat : Jering juga sangat baik bagi kesehatan tulang karena tinggi kandungan kalsium, iaitu 140 mg/ 100 g. peranan kalsium pada umumnya adalah untuk membantu pembentukan tulang dan gigi, serta mengatur proses biologis dalam tubuh.
Labels:
Ulam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment